GOTUJEMY Z BABCIĄ LILIĄ

2.PRZEPIS NA SZARLOTKĘ MALINOWĄ Z KOKOSOWYM  BUDYNIEM(MOŻNA ZROBIĆ W DOMU)
 SKŁADNIKI:
Ciasto:
450 g mąki pszennej (3 szklanki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru (około 150 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g masła
2 jajka
Owoce:
600 g malin
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
Budyń:
1 budyń waniliowy (37 lub 40 g) + 3 łyżki cukru + 500 ml mleka (użyłam kokosowego, ale może być zwykłe krowie mleko)

oraz: do posypania: cukier puder, ewentualnie do dekoracji listki i kwiaty mięty ogrodowej
 Przygotowanie:
  • Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można też umieścić składniki w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem miksera lub włożyć składniki do dużej miski i rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka).
  • Dodać jajka i połączyć składniki w jedną kulę (po dodaniu jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość). Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i włożyć do lodówki.
  • Budyń: Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier. Jeśli używamy mleka kokosowego uzupełniamy 400 ml mleka kokosowego dodatkowym mlekiem w ilości 100 ml (kokosowym z nowej puszki lub krowim lub po prostu wodą, tak aby było 500 ml płynu).
  • Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm wysmarować kawałkiem masła, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jedną częścią ciasta wylepić spód, wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Drugą część ciasta rozwałkować podsypując mąkę i często przekręcając placek podczas rozwałkowywania (wówczas nie będzie się przyklejał do powierzchni).
  • Owoce: Maliny wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Na spód z ciasta wyłożyć budyń, następnie rozłożyć owoce i przykryć rozwałkowanym ciastem (przenieść je zawijając na wałek), lub zetrzeć ciasto na tarce.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje. Można udekorować kwiatami mięty.
TE CIASTO POWINNO WYGLĄDAĆ TAK:


 OTO PIERWSZY PRZEPIS NA ROSÓŁ Z PASTY DO ZĘBÓW(NIE RÓBCIE TEGO W DOMU)
SKŁADNIKI:
  • 1 korpus z kurczaka
  • 2 skrzydełka z piórami
  • 1 udko królika
  • 1 pęczek włoszczyzny lub 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej
  • 1 liść laurowy
  • 1  cebula
  • 8-10 ziaren pieprzu
  • 2-3 ziarna  zioła angielskiego
  • sól
  •   makaron nitki
  • tubka pasty do zębów
- sposób przygotowania: Umyte mięso i kości przełóż do garnka, zalej 3 litrami zimnej wody, postaw na ogień i zagotuj. Gotuj ok. 10 minut, usuwając szumowiny. Następnie dodaj obrane i umyte warzywa oraz przyprawy. Gotuj na niewielkim ogniu, aż mięso będzie odchodziło od kości. Odcedź, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną marchewkę i mięso obrane z kości dodaj do rosołu. Podawaj z makaronem i natką pietruszki.Dodaj pasty do zębów najlepiej colgate żeby była świeża!!
pióra połóż na talerzu i zalej rosołkiem.
Smacznego wnuki!!!!!!!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz