SKŁADNIKI:
Ciasto:
• 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki cukru (około 150 g)
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 250 g masła
• 2 jajka
Owoce:
• 600 g malin
• 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1/3 szklanki cukru
Budyń:
• 1 budyń waniliowy (37 lub 40 g) + 3 łyżki cukru + 500 ml mleka (użyłam kokosowego, ale może być zwykłe krowie mleko)
oraz: do posypania: cukier puder, ewentualnie do dekoracji listki i kwiaty mięty ogrodowej
Przygotowanie:
- Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można też umieścić składniki w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem miksera lub włożyć składniki do dużej miski i rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka).
- Dodać jajka i połączyć składniki w jedną kulę (po dodaniu jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość). Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i włożyć do lodówki.
- Budyń: Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier. Jeśli używamy mleka kokosowego uzupełniamy 400 ml mleka kokosowego dodatkowym mlekiem w ilości 100 ml (kokosowym z nowej puszki lub krowim lub po prostu wodą, tak aby było 500 ml płynu).
- Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm wysmarować kawałkiem masła, wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jedną częścią ciasta wylepić spód, wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Drugą część ciasta rozwałkować podsypując mąkę i często przekręcając placek podczas rozwałkowywania (wówczas nie będzie się przyklejał do powierzchni).
- Owoce: Maliny wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Na spód z ciasta wyłożyć budyń, następnie rozłożyć owoce i przykryć rozwałkowanym ciastem (przenieść je zawijając na wałek), lub zetrzeć ciasto na tarce.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje. Można udekorować kwiatami mięty.
OTO PIERWSZY PRZEPIS NA ROSÓŁ Z PASTY DO ZĘBÓW(NIE RÓBCIE TEGO W DOMU)
SKŁADNIKI:
- 1 korpus z kurczaka
- 2 skrzydełka z piórami
- 1 udko królika
- 1 pęczek włoszczyzny lub 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 8-10 ziaren pieprzu
- 2-3 ziarna zioła angielskiego
- sól
- makaron nitki
- tubka pasty do zębów
pióra połóż na talerzu i zalej rosołkiem.
Smacznego wnuki!!!!!!!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz